W kilka minut przygotuj te placuszki z jabłkami – bez dodatku mąk. Uwielbiam ich smak
33
Dziś na deser puszyste i szybkie w wykonaniu placuszki z jabłkami
Nie znam osoby, która nie lubi połączenia smaku delikatnego ciasta oraz jabłek. A temu przepisowi z pewnością nikt się nie będzie w stanie oprzeć.
Prostota i ekspresowe tempo wykonania bez wątpienia skuszą Cię do wypróbowania go w najbliższym czasie. W tej wersji będą to placuszki z jabłkami bez mąki.
Tym bardziej znajdą wielu zwolenników, ponieważ obecnie mąka jest składnikiem, którego amatorzy zdrowego stylu życia stanowczo unikają. Zamiast mąki użyjemy zdrowszego zamiennika, a mianowicie kaszy manny. Czas na przepis.
Składniki
4-5 jabłek (odmiana w tym przepisie nie ma znaczenia)
pół szklanki kaszy manny
2-3 jajek
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżki cukru
olej do smażenia
Sposób przygotowania
Jabłka obierz, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do jabłek wbij całe jajka i dokładnie wymieszaj.
Staraj się jak najstaranniej połączyć wszystkie składniki. Odstaw tak przygotowaną masę na około 20 minut. W tym czasie kasza dostatecznie spęcznieje.
Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju i nakładaj na nią małe placuszki. Pamiętaj o małym ogniu, aby usmażyły się na złoty kolor.
Po przewróceniu placków na drugą stronę, proponuję przykryć patelnię pokrywką na kilka minut. Dzięki temu placuszki zanadto się nie spieką, tylko zachowają rumiany kolor i puszyste, dobrze wypieczone ciasto w środku.