W kilka minut przygotuj te placuszki z jabłkami – bez dodatku mąk. Uwielbiam ich smak

Dziś na deser puszyste i szybkie w wykonaniu placuszki z jabłkami

Nie znam osoby, która nie lubi połączenia smaku delikatnego ciasta oraz jabłek. A temu przepisowi z pewnością nikt się nie będzie w stanie oprzeć.

Prostota i ekspresowe tempo wykonania bez wątpienia skuszą Cię do wypróbowania go w najbliższym czasie. W tej wersji będą to placuszki z jabłkami bez mąki.

Tym bardziej znajdą wielu zwolenników, ponieważ obecnie mąka jest składnikiem, którego amatorzy zdrowego stylu życia stanowczo unikają. Zamiast mąki użyjemy zdrowszego zamiennika, a mianowicie kaszy manny. Czas na przepis.

Składniki

  • 4-5 jabłek (odmiana w tym przepisie nie ma znaczenia)
  • pół szklanki kaszy manny
  • 2-3 jajek
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżki cukru
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Jabłka obierz, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do jabłek wbij całe jajka i dokładnie wymieszaj.

Wsyp odmierzoną porcję soli. Dodaj sodę oczyszczoną, cukier oraz kaszę manną.

Staraj się jak najstaranniej połączyć wszystkie składniki. Odstaw tak przygotowaną masę na około 20 minut. W tym czasie kasza dostatecznie spęcznieje.

Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju i nakładaj na nią małe placuszki. Pamiętaj o małym ogniu, aby usmażyły się na złoty kolor.

Po przewróceniu placków na drugą stronę, proponuję przykryć patelnię pokrywką na kilka minut. Dzięki temu placuszki zanadto się nie spieką, tylko zachowają rumiany kolor i puszyste, dobrze wypieczone ciasto w środku.

error: Treść zabezpieczona !!