Krok po kroku: Rewolucyjna technika na domową plantację ogórków – plastikowe butelki mają nowe życie.

Wybierając plastikowe butelki do siewu ogórków, upewnij się, że mają one pojemność minimum 6 litrów; im większa pojemność, tym bardziej korzystnie dla rozwoju korzeni i zdrowia rośliny, której to więcej składników odżywczych przysporzy.

Zalety ogórków w butelkach to między innymi niewielkie zajmowanie miejsca, szybkie nagrzewanie się ziemi, łatwe nawożenie oraz nawadnianie dzięki systemowi kroplowemu, brak chwastów oraz szkodników.

Krok pierwszy dotyczy przygotowania nasion: Wyselekcjonowane powinny być partenokarpiczne mieszańce wczesne, charakteryzujące się wysoką wydajnością, idealne do butelkowej uprawy. W przypadku braku wstępnego nasycenia nasion składnikami odżywczymi, namocz je w roztworze nawozu organicznego lub popiołu drzewnego.

Rozpuszczony nawóz według instrukcji zastosuj do namoczenia nasion owiniętych w przewiewną tkaninę na około 15-20 minut. Potem nasiona przenieś w ciepłe miejsce (23-25°C) na jeden dzień. Przy bardzo suchym powietrzu, nasienną szmatkę dodatkowo przykryj wilgotną. Unikaj umieszczania nasion w torbie plastikowej – one muszą „oddychać”.

Krok drugi to przygotowanie pojemników oraz ziemi: Górę plastikowej butelki uciąć, dno przekłuć otworami, przez które nadmiar wody ucieknie. Wpierw humus, kompost, czy wermikompost wlej gruba warstwą, potem pożywkę dodaj dla sadzonek z kompleksem pierwiastków śladowych.

Ogórkom, pragnącym gleby obfitej w materię organiczną, granulowanego kompostu garść każdemu dołowi dolej i z glebą wymieszaj. Zawartość gleby przed patogenami zabezpiecz, polewając roztworem biofungicydu.

Krok trzeci to siew nasion: Bez przesadzania ogórki, bezpośrednio w butelki przygotowane, nasiona zasiej. W razie wątpliwości co do jakości nasion, do każdej butelki wrzuć 2-3. Przykryj nasiona glebą, grubością 1 – 1,5 cm. Po wykiełkowaniu sadzonek, najsilniejszą zostaw, resztę usuń.

Gdy sadzonki gotowe są do posadzenia w butelkach, nie narusz korzeni przy przesadzaniu. Zasypanie roślin doprowadź aż do dolnych liści. Po przesadzeniu podlej rośliny i mulczem z pożywnej gleby przykryj. O ile to możliwe, zostaw około 5-6 cm wolnego miejsca pod krawędzią butelki, żeby móc dodawać glebę bardziej żyzną.

Krok czwarty to pielęgnacja upraw: Zalej pojemniki wodą o temperaturze 22-24°C. Po wykiełkowaniu pierwszych liści ogórki zwilż roztworem z efektywnymi mikroorganizmami. Zapewnią one szybki rozkład materii organicznej w glebie, ułatwiając roślinom absorpcję składników odżywczych. W ograniczonej przestrzeni uprawiane, ogórki wymagają regularnego nawożenia azotem.

Krok piąty to tworzenie krzewu: Podczas wzrostu roślin, ziemię do butelek dolewaj, co pozwoli na wzrost bocznych korzeni. Aby chronić glebę w butelkach przed przegrzaniem, kiedy promienie słoneczne są bezpośrednie, użyj białego papieru.

W gorące dni uchroni to przed wysuszeniem. Rośliny, gdy rosnąć zaczną, należy wspierać. Pierwsze pędy zwykle do momentu wzmocnienia krzewu związuj. Usuwaj pierwsze pędy wtórne, aby wzrost krzewu nie zwolnił, a owocowanie było obfite.

Kształt szyjki dostosowuj zależnie od odmiany i warunków. W ograniczonej przestrzeni, górną część łodygi głównej zwykle ściska się na wysokości 120-140 cm, a boczne pędy usuwa się, ściskając nad pierwszym liściem.

Do uprawy ogórków oprócz plastikowych butelek, inne pojemniki również mogą służyć: wiadra, kieszenie, lub jakiekolwiek większe opakowania. Latem kluczowe jest odpowiednie nawadnianie oraz nawożenie. Wtedy, wystarczy jedynie zbiory świeżych ogórków dokonywać i ich smakiem się delektować!

error: Treść zabezpieczona !!