Przekąska z mięsem mielonym – zrobisz ją w kilka minut. Hit każdej imprezy. Nikt im się nie oprze.
978
Dziś zdradzę wam mój przepis na przepyszną przekąskę z mięsem mielonym. Przygotowanie tej potrawy nie zajmie wam wiele czasu.
Pulchne ciasto ze smacznym oraz aromatycznym mięsnym nadzieniem zachwyci każdego. Trudno oprzeć się takiej pokusie.
Składniki
300 g mięsa mielonego
Cebula
Czosnek
Sól oraz pieprz do smaku
Zioła do dekoracji
500 ml kefiru
Mąka, tyle, ile ciasto zabierze
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki cukru
Przygotowanie
Na kuchence podgrzej lekko kefir. Uważaj, aby nie był za gorący. Dodaj do niego sodę i wymieszaj. Następnie dodaj cukier oraz odrobinę soli. Całość dobrze wymieszaj i odstaw na kilka minut na bok. Z rozczynu oraz mąki wyrób gęste, gładkie ciasto, jak na racuchy. Mięso mielone przypraw solą oraz pieprzem. Dodaj do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz posiekany czosnek.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Na rozgrzaną patelnię z olejem na wysokość około jednego centymetra nakładaj łyżką stołową ciasto w formie placuszków. Na surowe ciasto, jak najszybciej ułóż mięso oraz kolejną warstwę ciasta.
Placuszki usmaż z dwóch stron na złocisty kolor. Tą wykwintną przystawkę można podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego!