Przekąska z mięsem mielonym – zrobisz ją w kilka minut. Hit każdej imprezy. Nikt im się nie oprze.

Dziś zdradzę wam mój przepis na przepyszną przekąskę z mięsem mielonym. Przygotowanie tej potrawy nie zajmie wam wiele czasu.

Pulchne ciasto ze smacznym oraz aromatycznym mięsnym nadzieniem zachwyci każdego. Trudno oprzeć się takiej pokusie.

Składniki

  • 300 g mięsa mielonego
  • Cebula
  • Czosnek
  • Sól oraz pieprz do smaku
  • Zioła do dekoracji
  • 500 ml kefiru
  • Mąka, tyle, ile ciasto zabierze
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki cukru

Przygotowanie

Na kuchence podgrzej lekko kefir. Uważaj, aby nie był za gorący. Dodaj do niego sodę i wymieszaj. Następnie dodaj cukier oraz odrobinę soli. Całość dobrze wymieszaj i odstaw na kilka minut na bok. Z rozczynu oraz mąki wyrób gęste, gładkie ciasto, jak na racuchy. Mięso mielone przypraw solą oraz pieprzem. Dodaj do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz posiekany czosnek.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Na rozgrzaną patelnię z olejem na wysokość około jednego centymetra nakładaj łyżką stołową ciasto w formie placuszków. Na surowe ciasto, jak najszybciej ułóż mięso oraz kolejną warstwę ciasta.

Placuszki usmaż z dwóch stron na złocisty kolor. Tą wykwintną przystawkę można podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!