Pyszna przekąska z pieczarek króluje na moim stole. Lepiej zrób podwójną porcję.
44
Wystarczy 500g świeżych grzybów, żeby przyrządzić niesamowite danie! Istnieje wiele przepisów na potrawy z pieczarkami, ale ten jest jedyny w swoim rodzaju! Jeśli uwielbiasz grzyby, ale na co dzień nie masz za dużo czasu na przyrządzanie skomplikowanych potraw, ten przepis jest dla Ciebie!
Dzięki poniższym wskazówkom w kilkanaście minut stworzysz aromatyczną przekąskę, która zachwyci najbardziej wymagających smakoszy!
Czego będziesz potrzebował?
500g pieczarek
3 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
po 2 łyżki oleju słonecznikowego, sosu sojowego oraz octu balsamicznego
łyżeczkę tymianku
łyżeczkę cukru
1 papryka chilli
pieprz i sól do smaku
Sposób przygotowania:
Należy rozgrzać na patelni olej. Następnie obrać czosnek i przecisnąć przez praskę.
Kiedy olej porządnie się rozgrzeje połowę czosnku wrzucić na patelnię wraz z papryczką chilli. Przyrumienić. Grzyby należy umyć i wrzucić na patelnię.
Całość polać sosem sojowym i octem balsamicznym. Posypać tymiankiem zmieszanym z cukrem. Całość delikatnie wymieszać. Dusić przez około 10 minut. Należy od czasu do czasu mieszać grzyby podczas gotowania.
Gotowe danie należy posypać pociętymi ziołami. Smacznego!