Wszystko, co musisz zrobić, to wylać składniki na blachę do pieczenia, a po kilku minutach możesz cieszyć się aromatem domowego ciasta wyjętego z piekarnika. Ta dobroć jest na tyle prosta, że poradzi sobie z nią każdy!
Najpierw mieszamy w dużej misce wszystkie suche składniki: mąkę, kaszę manną, cukier puder i proszek do pieczenia. Do zmiksowanych startych jabłek z cynamonem (opcjonalnie można dodać cukier waniliowy) dodajemy tę suchą mieszankę.
Blachę do pieczenia należy nasmarować i posypać mąką. Na dnie układamy warstwę suchej mieszanki, dbając o to, by była na tyle cienka, aby dno blachy nie było widoczne, lecz również na tyle gruba, by ciasto nie wyszło suche.
Następnie na suchej masie rozkładamy starte jabłka wraz z sokiem, starając się nie rozgniatać owoców. Powtarzamy warstwy, kończąc posypaniem wierzchu pozostałą częścią suchej mieszanki i zetrzeniem na wierzch masła lub margaryny.
Warto pamiętać, by środkową warstwę zrobić możliwie najgrubszą, co z doświadczenia jest najlepszą metodą. Zbyt gruba dolna warstwa może sprawić, że ciasto będzie suche.