Przepyszne ciasto snickers bez pieczenia. Szybki i bardzo prosty przepis. Idealny na każdą okazję.
89
Przyrządzanie ciasta rozpoczynamy od przygotowania kremu. Na początku należy obrać i zmielić orzeszki. Następnie wlewamy do miski śmietanę i ubijamy ją do czasu, aż otrzymamy puszystą masę. Podczas ubijania, dodajemy do niej skondensowane mleko oraz twaróg. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Do przygotowanej masy, dodajemy orzechy i delikatnie mieszamy. Masę wkładamy na lodówki.
Teraz zabieramy się za przygotowanie spodu ciasta. Mielimy drobno herbatniki i dodajemy do nich kakao. Następnie wlewamy śmietanę do masła i podgrzewamy, aż uzyskamy gładką, jednolitą masę. Powstały płyn wlewamy do herbatników z kakao i mieszamy do czasu, aż uzyskamy jednorodną masę.
W następnej kolejności bierzemy formę i wykładamy ją papierem do pieczenia. Na dnie formy rozprowadzamy część masy z herbatnikami. Następnie na wierzchu ciasta rozkładamy grubą warstwę kremu. I znowu nakładamy warstwę z herbatnikami i następnie warstwę z kremem. Wyrównaj górę i włóż ciasto do lodówki.
Teraz czas wykonać polewę. Do miski wlewamy śmietanę 36% i ją podgrzewamy. Czekoladę łamiemy na kawałki i dodajemy do śmietanki. Dokładnie mieszamy masę i pozostawiamy na około 2-3 minuty. Ponownie ją mieszamy, aż uzyskamy gładką masę.
Wyciągamy ciasto z lodówki i polewamy je zrobioną polewą. Następnie ponownie wkładamy ciasto do lodówki na nie mniej niż 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego!