Ta cukinia smakuje lepiej niż ogórki. Przekonaj się, jakie są smaczne. Poznaj ten unikalny przepis.

Moim zdaniem i co potwierdzają moi znajomi cukinia jest smaczniejsza niż ogórki, a więc kiedy jest sezon na cukinię przygotowuję z niej przetwory. Jest tak doskonała w smaku, dlatego zwykle robię 8 słoików.

Przysmak ten możecie podawać jako dodatek do wielu dań, lecz również sprawdzi się w wersji samodzielnej jako przekąska. Poniżej znajdziecie mój ulubiony, a zarazem sprawdzony przepis na przetwory z cukinii, która będzie równie chrupiąca i aromatyczna jak w przypadku kiszonych ogórków.

Czego potrzebujemy do wykonania przetworów?

  • 5 kg cukinii
  • 1 pęczek kopru
  • 3 główki czosnku
  •  liście laurowe
  • 20g pieprzu
  • 25 g ziela angielskiego
  • 1 papryczka chilli
  • 16 łyżek octu
  • sól
  • cukier

Jak przygotować?

Na początku należy przygotować 8 słoików o pojemności 1L, które wcześniej powinny zostać umyte sodą oczyszczoną oraz dokładnie wysuszone.

Nie trzeba poddawać sterylizacji. Kolejnym krokiem jest umieszczenie na dnie każdego ze słoików 1 parasola kopru, 2-3 ząbków czosnku, plasterka ostrej papryki, liścia laurowego oraz, 2-3 sztuk ziela angielskiego, 8-10 sztuk ziarenek pieprzu.

Następnie myjemy cukinię, końce z obu jej stron obcinamy. Warzywa kroimy w plastry ok. 1,5-2 cm grubości, po czym pokrojoną cukinie umieszczamy w słoikach, na wierzch można włożyć jeden parasol kopru. W między czasie gotujemy wodę.

Wskazówka: korzystnie będzie jeżeli w każdym słoiku umieścimy łyżkę, która przy nalewaniu wrzątku będzie pomocna. Gdy woda się zagotuje, wlewamy ją do słoików, tak, aby strumień skierować na łyżkę, dzięki czemu mamy pewność, że słoik nie pęknie.

Zagotowane wcześniej pokrywki użyjemy do zakręcenia słoików, które potem pozostawiamy na 15 minut. Po tym czasie odlewamy roztwór ze słoików do garnka, po czym zabieramy się do przygotowania marynaty, do której dodajemy na 1 litr płynu 1 łyżkę soli i 1,5 łyżki cukru, wszystko ze sobą mieszamy oraz należy zagotować.

Do każdego słoika dodajemy 2 łyżki octu, następnie wlewamy gorącą marynatę. Na koniec zakręcamy przetwory pokrywkami. Słoiki należy odwróć do góry dnem, a gdy ostygną przenieść do spiżarni. Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!