Wystarczy schłodzić śmietanę, wlać do miski, a następnie dodać cukier i miksować do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Jakie składniki będą potrzebne, już wiemy. Wrzucamy je do miski i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji bez grudek. Następnie nałożymy ciasto do szprycy cukierniczej lub worka cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pomiędzy kolejnymi kleksami ciasta powinno być dużo miejsca, gdyż ptyś urośnie dwukrotnie podczas pieczenia. Następnie wkładamy nasze ptysie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20 min
W czasie pieczenia zaczynamy robić krem budyniowy. Musimy ugotować budyń na osłodzonym mleku , ostudzić ciągle mieszając. Masło musimy utrzeć na jednolitą masę, dodawać po łyżce budyniu nie przerywając ucierania, aż masa będzie pulchna i jednolita.