Puszysty i mięciutki omlet – z tego przepisu wychodzi idealnie i przepysznie. Delikatny jak chmurka

   Omlet to potrawa pochodząca z Francji, ale posiłki ze zmiksowanych i smażonych jajek powstawały już dużo wcześniej. To proste danie można dzisiaj robić na setki sposobów z licznymi dodatkami. Omlet można zjeść zarówno na śniadanie, obiad jak i kolację.

   W klasycznym przepisie omlet smaży się na patelni z grubym dnem i dużą ilością masła. Masę jajeczną miesza się tylko widelcem. Dzisiaj podajemy wam przepis na puszysty i lekki omlet, który można przygotować samemu u siebie w kuchni oraz na dwa inne omlety z dodatkami.

Jak zrobić idealny omlet?

Składniki

  • jajka (4 sztuki)
  • mleko (150 ml)
  • masło (20 g)
  • olej roślinny (1 łyżka)
  • sól (pół łyżeczki)

Przygotowanie

Jajka wbijamy do miski i mieszamy delikatnie. Nie ubijamy ich i nie miksujemy mikserem. Powoli dodajemy mleko oraz sól i ponownie mieszamy.

Przygotowaną masę należy wlać do naczynia żaroodpornego, które wcześniej natłuszczamy olejem. Pieczemy nasz omlet w 250 stopniach przez około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika polewamy omlet rozpuszczonym masłem.

Omlet z szynką i serem

Składniki

  • jajka (2 sztuki)
  • mleko (2-3 łyżki)
  • mąka (1-2 łyżki)
  • szynka (50-70 g)
  • tarty ser (75-100g)
  • sól i pieprz do smaku
  • olej roślinny (15 g)

Przygotowanie

Mleko wlej do rondelka i podgrzej na niewielkim ogniu. Dodaj jajka oraz sól i wymieszaj. Następnie dodaj powoli mąkę i ponownie wymieszaj składniki. Odstaw masę na kilka minut.

Pokrój szynkę w paski lub kostkę i zetrzyj ser na tarce. Rozgrzej olej na patelni i wlej przygotowaną masę z jajek i mleka. Smaż najpierw z jednej strony i obróć na drugą.

Połóż na omlecie szynkę oraz ser. Placek złóż następnie na pół i smaż jeszcze z obydwu stron, aż uzyska złoty kolor.

Omlet z ziemniakami

Składniki

  • jajka (4 sztuki)
  • ziemniaki (4 sztuki)
  • oliwa z oliwek
  • cebula (1 sztuka)
  • sól do smaku

Przygotowanie

Ziemniaki obierz i pokrój na cienkie plasterki. Następnie umyj je i osusz na papierowym ręczniku. Obierz cebulę i pokrój w piórka. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek i wrzuć na nią ziemniaki i cebulę. Oliwy powinno być tyle, aby zakryła warzywa.

Smaż dopóki ziemniaki nie zmiękną. Wbij jajka do miski, wymieszaj je na jednolitą masę i wlej na patelnię z ziemniakami i cebulą. Smaż do czasu, aż jajka się zetną z obydwu stron.

error: Treść zabezpieczona !!