Oto przepis na najlepszą szarlotkę jaką jadłam: Zetrzyj 4 jabłka, ułóż je na cieście razem z twarogiem i przykryj.

Jesień to zdecydowanie najlepszy czas na pieczenie domowych ciast.

Najbardziej klasycznym z nich jest oczywiście szarlotka, idealna na poczęstunek dla gości oraz samodzielne delektowanie się nią przy kawie czy herbacie. A co gdyby dodać do niej dodatkowo twarożek? Oto prosty przepis na jedyną w swoim rodzaju szarlotkę z twarożkiem.

Na wykonanie ciasta potrzebne będą:

  • 2 średnie jajka
  • ¼ łyżki soli
  • 500 g mąki
  •  250 g margaryny lub masła
  • 200 g cukru pudru

Na wykonanie nadzienia potrzebne będą:

  • 6 dużych lub 4 mniejsze jabłka
  • 1 średnie jajko
  • 1 łyżka zmielonego cynamonu
  • 1-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub mąki (opcjonalnie)
  • ¼ łyżeczki soli
  • 500 g twarogu
  • 80 g cukru pudru
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • szczypta wanilii

Wykonanie:

Ubić masło z cukrem. Rozbić i dodać 2 jajka, proszek do pieczenia oraz sól. Stopniowo posypywać mąką. Wymieszać na gładką, jednolitą masę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 40 minut.

Po wyjęciu z lodówki przedzielić ciasto na pół.

Jedną połowę rozwałkować.5. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Posypać papier równomiernie mąką. Ostrożnie położyć na papierze rozwałkowane ciasto, uważając na krawędzie.

W międzyczasie przygotować nadzienie: zetrzeć jabłka na tarle, doprawić cynamonem oraz szczyptą wanilii. Wymieszać twarożek ze śmietaną, jajkiem i cukrem. Na rozwałkowane ciasto nakładać naprzemiennie łyżkę startych jabłek i łyżkę wymieszanego twarożku. Dla smaku można również posypać łyżką skrobi ziemniaczanej lub mąki.

Pozostałą część ciasta rozwałkować na powierzchni posypanej mąką. Ostrożnie przenieść rozwałkowane ciasto na nadzienie.

Odpowiednio przyciąć krawędzie ciasta, aby nie wystawały poza blachę. Odcięte kawałki położyć na wierzchu ciasta. Nakłuć ciasto widelcem. Posmarować wierzch jajkiem.

Piec w 180°C przez około 40 minut do zarumienienia.

Upieczone ciasto dla smaku można dodatkowo posypać cukrem pudrem lub bitą śmietaną. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!