Moja rodzina uwielbia te pyszne bułeczki serowe – robię je prawie co każdą niedzielę na śniadanie – obłędne w smaku

Przepis na idealne, mięciutkie i puszyste bułeczki drożdżowe powinien znajdować się w zasobach każdej pani domu.

Bułeczki są uniwersalne, można je zjeść na śniadanie, zabrać ze sobą do szkoły lub pracy, albo po prostu uczynić z nich dodatek do dania obiadowego.  Czasami robimy bułeczki na słodko, jednak te bardziej wytrawne z dodatkiem sera, uwielbiane są również nawet przez dzieci.

Spróbuj koniecznie – są proste w przygotowaniu, niedrogie i bardzo aromatyczne!

Na ciasto potrzebujesz:

  • 900 g mąki pszennej
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 10 g suchych drożdży
  • 2 całe jajka
  • 100 ml oleju
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka soli

Do nadziania:

  • 250 g twardego sera żółtego, pokrojonego w kostkę (ok. 2×2 cm)

Opcjonalnie, do posypania po wierzchu:  

  • sezam, ziarno czarnuszki, mak lub kminek

Przygotowanie:

error: Treść zabezpieczona !!