Moja rodzina uwielbia te pyszne bułeczki serowe – robię je prawie co każdą niedzielę na śniadanie – obłędne w smaku
42
W niewielkiej miseczce rozmieszaj mleko i cukier z suchymi drożdżami i odstaw na kilka minut. W dużej misce wymieszaj mąkę z solą. Wbij jajka (od jednego oddziel białko i zostaw na później).
Wlej rozrobiony rozczyn drożdżowy i olej, dodaj 3 łyżki masła i energicznie wyrób dłońmi gładkie ciasto. Ciasto nie powinno przywierać do dłoni.
Uformuj kulę z ciasta. Miskę przykryj szczelnie folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrób je ponownie, następnie podziel na 20 równych kawałków. Z każdego formuj bułeczkę, umieszczając w środku kawałek sera.
Uformowane bułeczki układaj, zachowując odstępy, na blasze wyłożonej pergaminem.