Pyszne Kremowe buraki na śmietanie w 30 min – Spróbuj tego dania, a gwarantuje, że zagości na dobre na Twoim stole.
13
Kremowe buraczki to idealny dodatek do każdego obiadu. Delikatna konsystencja i nietypowy smak sprawi, że danie będzie smakować nawet największym przeciwnikom warzyw!
Składniki:
0,5 kg buraków
1 średnia cebula
1 małe opakowanie kwaśnej śmietany (12% lub 18%)
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
sól, pieprz – do smaku
Przygotowanie
Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulkę na około 2 minuty do lekkiego podsmażenia. Wcześniej przygotuj buraki: najpierw pokrój je w plasterki, a następnie w słupki. Dodaj do cebuli i podsmażaj przez krótką chwilę.
Następnie wlej na patelnię kwaśną śmietanę i posiekany ząbek czosnku, wszystko dokładnie wymieszaj. Duś pod przykryciem przez około 20 minut. Po tym czasie sprawdź, czy buraki już zmiękły. Jeśli nie – poczekaj do momentu, kiedy bez problemu można wbić w nie widelec.
Dopraw solą i pieprzem, w zależności od preferencji smakowych. Tak przygotowane kremowe buraczki podawaj z posiekaną natką pietruszki, ugotowanymi ziemniakami i duszonym mięsem w sosie.