Pyszne Kremowe buraki na śmietanie w 30 min – Spróbuj tego dania, a gwarantuje, że zagości na dobre na Twoim stole.

Kremowe buraczki to idealny dodatek do każdego obiadu. Delikatna konsystencja i nietypowy smak sprawi, że danie będzie smakować nawet największym przeciwnikom warzyw!

Składniki:

  • 0,5 kg buraków
  • 1 średnia cebula
  • 1 małe opakowanie kwaśnej śmietany (12% lub 18%)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz – do smaku

Przygotowanie

Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulkę na około 2 minuty do lekkiego podsmażenia. Wcześniej przygotuj buraki: najpierw pokrój je w plasterki, a następnie w słupki. Dodaj do cebuli i podsmażaj przez krótką chwilę.

Następnie wlej na patelnię kwaśną śmietanę i posiekany ząbek czosnku, wszystko dokładnie wymieszaj. Duś pod przykryciem przez około 20 minut. Po tym czasie sprawdź, czy buraki już zmiękły. Jeśli nie – poczekaj do momentu, kiedy bez problemu można wbić w nie widelec.

Dopraw solą i pieprzem, w zależności od preferencji smakowych. Tak przygotowane kremowe buraczki podawaj z posiekaną natką pietruszki, ugotowanymi ziemniakami i duszonym mięsem w sosie.

error: Treść zabezpieczona !!