Te ciasto wyjdzie każdemu! Oprócz prostoty przygotowania charakteryzuje się tez obłędnym smakiem! Będzie ono doskonałym dodatkiem do aromatycznej kawy lub herbaty. Jeśli nie masz czasu ,a potrzebujesz szybko przygotować coś słodkiego będzie Twoim ratunkiem!
Nasmaruj formę do pieczenia masłem. Włóż miękkie masło do miski, dodaj cukier i ubijaj mikserem przez około 2 minuty.
Wbij jajka do gotowej masy i dodaj ekstrakt waniliowy. Mieszaj wszystko przez kolejne 2 minuty. Przesiej mąkę do osobnej miski, dodaj proszek do pieczenia i sól, wymieszaj.
Dodaj kefir od miski z płynnymi składnikami i ubijaj przez kilka sekund. Następnie w kilku etapach dodawaj mieszaninę mąki. Przenieś gotową masę do naczynia do pieczenia i wyrównaj jego powierzchnię.
Włóż ciasto do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez 40–45 minut, a następnie wyjmij z formy i przenieś na naczynie do serwowania.
Przygotuj lukier. Wsyp cukier puder do kubka, dodaj mleko i wymieszaj. Następnie wlej sok z cytryny i wymieszaj jeszcze raz. Polej gotowym lukrem schłodzone ciasto i podawaj. Smacznego!