Oryginalny przepis z notatnika mojej babci na leniwe pierogi – uwielbiam tak wykonane

Leniwe pierożki to smak dzieciństwa, który tak często przygotowywały nam nasze babcie. Jest to obowiązkowa pozycja na mojej liście tradycyjnych specjałów.

Delikatne, aksamitne, polane omastą z bułką tartą przywodzą na myśl najmilsze dziecięce wspomnienia. Moje dzieci kochają je równie mocno!

SKŁADNIKI:

  • 250 g twarogu
  • 2 żółtka
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • bułka tarta
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

Twaróg przełóż do dużej miski i lekko rozdrobnij go widelcem. Do miski dosyp 50 g mąki, następnie wbij 2 żółtka i pokrojone na małe kawałki masło. Dopraw niewielką szczyptą soli kuchennej. Spokojnie, jej słony posmak będzie niemal niewyczuwalny.

Ciasto dokładnie wyrabiaj rękoma aż będzie gładkie i lśniące. Gdy osiągnie już odpowiednią konsystencję przełóż je na stolnicę i formuj z niego charakterystyczne wałki.

Lekko spłaszcz je boczną stroną dużego noża kuchennego, a następnie odkrawaj od nich kawałki ciasta w kształcie charakterystycznych rombów.

W dużym garnku zagotuj wodę. Osól ją lekko do smaku i wkładaj do niej gotowe pierożki. Gotuj je mieszając od czasu do czas, aż do wypłynięcia ich na powierzchnię.

Po wypłynięciu odcedź je za pomocą łyżki cedzakowej i ułóż na płaskich talerzach w taki sposób, aby nie stykały się zbytnio ze sobą. Świeżo wyjęte z wody pierogi leniwe mają tendencje do sklejania się.

Przygotuj omastę. Na patelni rozgrzej masło i zarumień na nim bułkę tartą. Jeśli preferujesz słodki smak, możesz dodać odrobinę cukru. Polej kluski.

Tak przygotowane leniwe pierogi świetnie będą smakowały z bitą śmietaną doprawioną cukrem i cynamonem, której kleks możesz nałożyć na talerz obok klusek. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!