Delikatne, aksamitne, polane omastą z bułką tartą przywodzą na myśl najmilsze dziecięce wspomnienia. Moje dzieci kochają je równie mocno!
Twaróg przełóż do dużej miski i lekko rozdrobnij go widelcem. Do miski dosyp 50 g mąki, następnie wbij 2 żółtka i pokrojone na małe kawałki masło. Dopraw niewielką szczyptą soli kuchennej. Spokojnie, jej słony posmak będzie niemal niewyczuwalny.
Ciasto dokładnie wyrabiaj rękoma aż będzie gładkie i lśniące. Gdy osiągnie już odpowiednią konsystencję przełóż je na stolnicę i formuj z niego charakterystyczne wałki.
Lekko spłaszcz je boczną stroną dużego noża kuchennego, a następnie odkrawaj od nich kawałki ciasta w kształcie charakterystycznych rombów.
Po wypłynięciu odcedź je za pomocą łyżki cedzakowej i ułóż na płaskich talerzach w taki sposób, aby nie stykały się zbytnio ze sobą. Świeżo wyjęte z wody pierogi leniwe mają tendencje do sklejania się.
Przygotuj omastę. Na patelni rozgrzej masło i zarumień na nim bułkę tartą. Jeśli preferujesz słodki smak, możesz dodać odrobinę cukru. Polej kluski.