Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem na pyszne smażone roladki z kapusty pekińskiej.
694
Spodziewasz się gości i nie wiesz co zrobić na obiad, tak aby smakowało każdemu?
Oto pomysł na szybki i nieprzyzwoicie smaczny posiłek! Nadziewane roladki z kapusty pekińskiej zachwycają każdego smakosza.
Czego potrzebujesz do przygotowania?
kapusta pekińska, ważne by była jak największa, żeby uzyskać jak największe i najbardziej rozłożyste liście,
4 jajka,
3 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki oleju słonecznikowego,
2 pomidory, dobrze by były z mięsistych odmian,
200g twardego sera,
3 łyżki śmietany,
2 łyżki oleju,
sól i pieprz wedle uznania, opcjonalnie do smaku,
pęczek ziół.
Krok po kroku
Przygotuj kapustę. Jej liście oddziel od łodygi, a najtwardsze części usuń. Za pomocą młotka roztłucz liście. Zrób masę. Jaka, sól i pieprz wymieszaj, dodaj mąkę i stwórz jednolitą, gładką masę.
Liście kapusty równomiernie mocz w cieście, po czym smaż na wcześniej przygotowanym, rozgrzanym oleju. Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, po usmażeniu rozłóż liście na wyłożonym papierowym ręczniku.
Stwórz farsz.
Ser zetrzyj na dużych oczkach i wymieszaj go z ziołami i śmietaną. Pomidory pokrój w kostkę, a gniazda i nasiona usuń. Na krawędzi rozłożonego liścia kapusty nałóż trochę farszu i zwiń w ścisły rulonik. Postępuj tak z każdym liściem.
Podawaj i rozkoszuj się wspaniałym smakiem!
Oczywiście farsz wykonać można pod swoje kubki smakowe. Idealnie pasować będą pieczarki, szynka, mięso mielone, kasza czy ryż. Wariantów jest mnóstwo. Roladki świetnie komponować będą się z sosem pomidorowym.