Smacznie, szybko i bez pieczenia: herbatniki, twaróg, śmietana, czekolada… kolejny deser, który warto zapisać.

Znowu jeden z serii świetnych, niepieczonych deserów. Tym razem według przepisu, którego przygotowanie zajmie tylko kilka minut.

Żadnego skomplikowanego ciasta, tylko herbatniki i nie ma potrzeby włączania piekarnika!

Potrzebujesz:

  • blacha o wymiarach 20 x 30 cm
  • 40 herbatników
  • 500 g twarogu
  • 375 ml śmietany
  • 80 g puddingu bez gotowania
  • 80 ml mleka
  • 200 g cukru pudru
  • 180 ml mleka

Dodatkowo:

  • 150 g czekolady
  • 150 ml śmietany 30%
  • 100 g startej białej czekolady

Przygotowanie:

Ciasteczka namocz przez kilka sekund w mleku. Umieść pierwszą warstwę herbatników na dnie wybranej formy. Twaróg wymieszaj z cukrem.

Śmietanę ubij z puddingiem w proszku i mlekiem, aż utworzy się jednorodna masa. Zmniejsz prędkość miksera, dodaj twarożek i ubijaj, aż wszystkie składniki się dokładnie połączą.

Rozprowadź równomiernie połowę kremu na przygotowanej warstwie ciastek. Kolejne herbatniki namocz w mleku i ułóż jako kolejną warstwę ciasta.

Rozprowadzić drugą połowę kremu i wykończ deser ostatnią warstwą ciastek, namoczonych jak poprzednio. Przygotuj polewę ze startej czekolady i gorącej śmietany, wymieszaj trzepaczką.

Polej deser polewą. Przechowuj w lodówce przez kilka godzin. Jeśli nie chcesz robić polewy, nie musisz, deser bez niej jest także pyszny!

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!