Pyszny kurczak po Arabsku – niespotykany smak i aromat. Palce lizać. Mój popisowy przepis

Pyszny kurczak po Arabsku w ostatnim czasie zyskał wielu zwolenników. Posiada niespotykany smak i aromat.

Ponadto filet z kurczaka jest jednym z najczęściej wybieranych mięs. Można z niego przygotować wiele łatwych i niedrogich potraw, które są bardzo smaczne. Jego sława jest znana głównie z delikatności i miękkości. Po przyrządzeniu dosłownie rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • filet z kurczaka 500 g
  • masło 60 g
  • mąka pszenna 50 g
  • jajko 2 sztuki
  • woda 200 ml
  • cebula 3 sztuki
  • czosnek 1 ząbek
  • olej słonecznikowy 4 łyżki
  • sól i pieprz
  • wybrane zioła
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • przyprawa do kurczaka

Przygotowanie:

Dokładnie umyj filet z kurczaka, pokrój go na mniejsze kawałki. Osusz papierowym ręcznikiem.

Następnie przygotuj mieszaninę, aby zalać nią mięso. Potrzebne są posiekane zioła i czosnek, sok z cytryny oraz woda. Wszystko ze sobą wymieszaj i polej tym mięso.

Następnie przykryj go folią spożywczą i trzymaj przez 120 minut w lodówce. W między czasie podsmaż małe kawałki cebuli na maśle i dodaj ją do roztrzepanych jajek.

Dopraw mieszaninę przyprawami. Po minionym czasie, wyciągnij mięso i obtocz je w powstałej miksturze. Smaż na rozgrzanej patelni z olejem z dwóch stron, aż do powstania złocistego koloru.

W ostatnim etapie nagrzej piekarnik do 160 stopni, nasmaruj blachę odrobiną oleju i przełóż na nią kurczaka. Wlej pozostałą mieszaninę jajek i cebuli. Piecz przez 15 minut. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!