Pyszny kurczak po Arabsku – niespotykany smak i aromat. Palce lizać. Mój popisowy przepis
23
Pyszny kurczak po Arabsku w ostatnim czasie zyskał wielu zwolenników. Posiada niespotykany smak i aromat.
Ponadto filet z kurczaka jest jednym z najczęściej wybieranych mięs. Można z niego przygotować wiele łatwych i niedrogich potraw, które są bardzo smaczne. Jego sława jest znana głównie z delikatności i miękkości. Po przyrządzeniu dosłownie rozpływa się w ustach.
Składniki:
filet z kurczaka 500 g
masło 60 g
mąka pszenna 50 g
jajko 2 sztuki
woda 200 ml
cebula 3 sztuki
czosnek 1 ząbek
olej słonecznikowy 4 łyżki
sól i pieprz
wybrane zioła
sok z cytryny 1 łyżeczka
przyprawa do kurczaka
Przygotowanie:
Dokładnie umyj filet z kurczaka, pokrój go na mniejsze kawałki. Osusz papierowym ręcznikiem.
Następnie przygotuj mieszaninę, aby zalać nią mięso. Potrzebne są posiekane zioła i czosnek, sok z cytryny oraz woda. Wszystko ze sobą wymieszaj i polej tym mięso.
Następnie przykryj go folią spożywczą i trzymaj przez 120 minut w lodówce. W między czasie podsmaż małe kawałki cebuli na maśle i dodaj ją do roztrzepanych jajek.
Dopraw mieszaninę przyprawami. Po minionym czasie, wyciągnij mięso i obtocz je w powstałej miksturze. Smaż na rozgrzanej patelni z olejem z dwóch stron, aż do powstania złocistego koloru.
W ostatnim etapie nagrzej piekarnik do 160 stopni, nasmaruj blachę odrobiną oleju i przełóż na nią kurczaka. Wlej pozostałą mieszaninę jajek i cebuli. Piecz przez 15 minut. Smacznego!