Emerytowany kucharz ujawnił sekret omletu, który uwielbiały dzieci w latach 90 – jak w przedszkolu.

Rumiana skorupka i puszystość to dwie główne cechy, z którymi kojarzy się omlet, który kiedyś był przygotowany dla nas wszystkich w przedszkolu. I choć te dni zniknęły na zawsze, wszyscy mogą ugotować na śniadanie puszysty i sycący omlet .

Składniki:

  • 4 jajka
  • 150 ml mleka
  • 20 g masła
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego
  • pół łyżeczki soli

Wydawałoby się że nic nadzwyczajnego w tych składnikach. To prawda, ale sekret leży całkowicie w czymś innym: nie ubijaj jajek, ale po prostu je wymieszaj. Następnie dodaj mleko i sól i jeszcze raz wymieszaj. Weż naczynie do pieczenia, posmaruj je olejem, wylej zmieszaną masę i włóż do piekarnika na 20 minut – Piecz w 250 ° C. Kiedy skórka się zarumieni wyciągnij omlet z piekarnika. Na wierzchu wylej roztopione masło.

Z ziemniakami

omlet z ziemniakami

Tak niezwykłe połączenie składników omletu jest bardzo lubiane w Hiszpanii. Dla odmiany możesz ugotować go w swojej kuchni.

Składniki

  • 4 ziemniaki
  • 4 jajka
  • oliwa z oliwek
  • 1 cebula
  • sól do smaku

Obierz ziemniaki i pokrój w paski. Aby dobrze go wysuszyć, po prostu połóż go na papierowym ręczniku na kilka minut. Obierz cebulę i pokrój w cienkie kółka. Podgrzej oliwę z oliwek na patelni i włóż pokrojone w plastry ziemniaki i cebulę. Olej powinien przykrywać warzywa. Posól ziemniaki i usmaż.

Wymieszaj jajka, aż będą gładkie. Dodaj mieszaninę do warzyw i wymieszaj wszystko. Umieść masę na patelni. Smaż, aż masa jajowa zgęstnieje. Smaż po obu stronach.

Z szynką i pomidorami

omlet z szynką i pomidorem

A może omlet z warzywami? Jeśli podoba Ci się ten pomysł, ta opcja jest dla Ciebie. Ze względu na specjalną metodę gotowania danie jest bardzo soczyste i smaczne. Bardzo proste w wykonaniu.

Składniki

  • 4 jajka
  • 2 łyżki. l mleka
  • 70-100 g szynki
  • 1 pomidor
  • sól, pieprz do smaku
  • olej roślinny

Ubij jajka mikserem, dodaj pieprz i sól. Pokrój pomidorka w kostkę. Zrób to samo z szynką. Wlej około 2/3 masy do nagrzanej patelni. Smaż, aż górna warstwa się zetnie. Umieść pomidory i szynkę na omlecie. Zwiń omleta w rulonik na patelni. Przesuń rulonik na środek patelni.

 Ostrożnie wlej pozostałą masę jaj. Zaczekaj 1 minutę i ponownie zawiń omleta w rulonik. Jeśli lubisz twardy ser, możesz go dodać do nadzienia. Będzie jeszcze smaczniejszy!

error: Treść zabezpieczona !!