Emerytowany kucharz ujawnił sekret omletu, który uwielbiały dzieci w latach 90 – jak w przedszkolu.
Rumiana skorupka i puszystość to dwie główne cechy, z którymi kojarzy się omlet, który kiedyś był przygotowany dla nas wszystkich w przedszkolu. I choć te dni zniknęły na zawsze, wszyscy mogą ugotować na śniadanie puszysty i sycący omlet .
Składniki:
- 4 jajka
- 150 ml mleka
- 20 g masła
- 1 łyżeczka oleju roślinnego
- pół łyżeczki soli
Wydawałoby się że nic nadzwyczajnego w tych składnikach. To prawda, ale sekret leży całkowicie w czymś innym: nie ubijaj jajek, ale po prostu je wymieszaj. Następnie dodaj mleko i sól i jeszcze raz wymieszaj. Weż naczynie do pieczenia, posmaruj je olejem, wylej zmieszaną masę i włóż do piekarnika na 20 minut – Piecz w 250 ° C. Kiedy skórka się zarumieni wyciągnij omlet z piekarnika. Na wierzchu wylej roztopione masło.
Z ziemniakami
Tak niezwykłe połączenie składników omletu jest bardzo lubiane w Hiszpanii. Dla odmiany możesz ugotować go w swojej kuchni.
Składniki
- 4 ziemniaki
- 4 jajka
- oliwa z oliwek
- 1 cebula
- sól do smaku
Obierz ziemniaki i pokrój w paski. Aby dobrze go wysuszyć, po prostu połóż go na papierowym ręczniku na kilka minut. Obierz cebulę i pokrój w cienkie kółka. Podgrzej oliwę z oliwek na patelni i włóż pokrojone w plastry ziemniaki i cebulę. Olej powinien przykrywać warzywa. Posól ziemniaki i usmaż.
Wymieszaj jajka, aż będą gładkie. Dodaj mieszaninę do warzyw i wymieszaj wszystko. Umieść masę na patelni. Smaż, aż masa jajowa zgęstnieje. Smaż po obu stronach.
Z szynką i pomidorami
A może omlet z warzywami? Jeśli podoba Ci się ten pomysł, ta opcja jest dla Ciebie. Ze względu na specjalną metodę gotowania danie jest bardzo soczyste i smaczne. Bardzo proste w wykonaniu.
Składniki
- 4 jajka
- 2 łyżki. l mleka
- 70-100 g szynki
- 1 pomidor
- sól, pieprz do smaku
- olej roślinny
Ubij jajka mikserem, dodaj pieprz i sól. Pokrój pomidorka w kostkę. Zrób to samo z szynką. Wlej około 2/3 masy do nagrzanej patelni. Smaż, aż górna warstwa się zetnie. Umieść pomidory i szynkę na omlecie. Zwiń omleta w rulonik na patelni. Przesuń rulonik na środek patelni.