Pyszny tort orzechowy z delikatnym kremem. Cud kulinarny na każdą okazję.
142
Proste ciasto orzechowe, które będzie idealne na każdą okazję. Świetnie sprawdzi się na urodziny lub święta. Jeżeli nie chcesz po raz kolejny przygotowywać nudnego tortu, wykorzystaj ten przepis, a z pewnością zaskoczysz swoich gości.
Składniki:
Składniki na ciasto:
jajka – 8 sztuk
mąka – 160 gram
cukier – 160 gram
mielone orzechy włoskie – 100 gram
Składniki na krem:
jajka – 4 sztuki
cukier – 200 gram
cukier waniliowy – całe opakowanie
masło – 300 gram
mleko – 50 ml
Składniki na chrupiącą warstwę z orzechów włoskich:
orzechy włoskie – 150 gram
cukier – 150 gram
Składniki na syrop:
cukier – 2 łyżki
woda – 200 ml
rum – do smaku
Sposób przygotowania:
Białka z jajek (8 szt.) należy ubić na pianę z dodatkiem cukru. Następnie trzeba dodać pozostałe żółtka jajek pojedynczo – ciągle mieszając na gładką masę. Na końcu dodać przesianą mąkę oraz zmielone orzechy.