Racuszki według przedwojennej receptury. Oryginalny przepis z 1895 r. Najlepsze jakie jadłam.

Racuszki często kojarzą się z dzieciństwem spędzonym na przykład u babci, jedząc śniadanie lub podwieczorek.

Z przepisu poniżej przygotujemy racuszki według receptury z 1895 roku, którą można było znaleźć w „Kucharzu Warszawskim” z tego samego roku. Przepis zawierał słownictwo tamtych lat.  Placuszki wychodzą zawsze puszyste i przede wszystkim smaczne. Dodatkowo przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu.

Potrzebne składniki

Do przygotowania racuszków potrzeba:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczkę masła
  • 200 ml mleka
  • 25 g drożdży
  • 250 g mąki (przesianej)
  • szczypta soli
  • olej (do smażenia)

Przygotowanie

Przygotowywanie zaczynamy rozpuszczenia drożdży w ciepłym mleku. Następnie wsypujemy mąkę do miski i robimy na środku dołek. Trzeba wlać tam rozpuszczone w mleku drożdże, masło, żółtko i sól. Wszystkie te składniki należy wymieszać dokładnie drewnianą łyżką.

Wymieszane ciasto zostawić na 20 minut. Będzie to czas, w którym zwiększy objętość poprzez dodane drożdże.  Rozgrzać olej na patelni. Za pomocą łyżki wykładamy porcję ciasta na patelnię za pomocą łyżki. Żeby ciasto nie przyklejało się do łyżki, warto moczyć ją za każdym razem w wodzie, dzięki temu lepiej też będzie nam wykładać ciasto na patelnię.

Racuszki smaży się 3-4 minuty z obu stron pilnując, żeby nie przypalały się ich krawędzie.  Po usmażeniu można delektować się wspaniałym smakiem.

error: Treść zabezpieczona !!