Szybkie rogaliki na śmietanie. 20 min i gotowe. Lekkie i puszyste – każdemu zasmakują
3 454
Przepis ten jest niezwykle prosty i szybki do przygotowania. Dzięki niemu otrzymasz w 20 min pyszny dodatek do aromatycznej kawy czy herbaty.
Idealne rozwiązanie gdy niedługo do drzwi mają zapukać goście. Z pewnością zadziwisz ich tym obłędnie smacznym i prostym deserem!
Składniki
Masło – 200 g
Kwaśna śmietana – 200 g
Jajko – 2 sztuki
Cukier – 90 g
Sól – 0,5 łyżeczki
Proszek do pieczenia – 5 g
Mąka pszenna – 300 g
Przygotowanie
Roztop masło, dodaj cukier i wymieszaj. Pozostaw mieszaninę do ostygnięcia. Dodaj jajka do masła i ubij. Następnie wymieszaj ze śmietaną.
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do płynnej mieszanki i ugnieć z niej elastyczne ciasto.
Z ciasta uformuj dość grube ruloniki i złącz je w pierścienie. Ułóż je na natłuszczonej blasze do pieczenia i piecz przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Przed pieczeniem możesz posmarować je roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem. Smacznego!