Szybkie rogaliki na śmietanie. 20 min i gotowe. Lekkie i puszyste – każdemu zasmakują

Przepis ten jest niezwykle prosty i szybki do przygotowania. Dzięki niemu otrzymasz w 20 min pyszny dodatek do aromatycznej kawy czy herbaty.

Idealne rozwiązanie gdy niedługo do drzwi mają zapukać goście. Z pewnością zadziwisz ich tym obłędnie smacznym i prostym deserem!

Składniki

  • Masło – 200 g
  • Kwaśna śmietana – 200 g
  • Jajko – 2 sztuki
  • Cukier – 90 g
  • Sól – 0,5 łyżeczki
  • Proszek do pieczenia – 5 g
  • Mąka pszenna – 300 g

Przygotowanie

Roztop masło, dodaj cukier i wymieszaj. Pozostaw mieszaninę do ostygnięcia. Dodaj jajka do masła i ubij. Następnie wymieszaj ze śmietaną.

Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do płynnej mieszanki i ugnieć z niej elastyczne ciasto.

Z ciasta uformuj dość grube ruloniki i złącz je w pierścienie. Ułóż je na natłuszczonej blasze do pieczenia i piecz przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Przed pieczeniem możesz posmarować je roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!