Zacznij od zmielenia 600 g piersi z kurczaka, następnie przełóż je do miski, dodając do smaku około łyżeczki soli, oregano, pieprz, suszoną cebulę – ale jeszcze bez papryki.
Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie rozłóż folię spożywczą, posyp ją czerwoną papryką i umieść na niej mięsną masę, formując z niej grubsza roladę, przypominającą kształtem cukierek.
Trzymając za końce, tocz roladę po stole, aby nabrała ładnego, okrągłego kształtu. Kiedy rolada będzie gotowa, przygotuj duży garnek z wodą i doprowadź do wrzenia.
Następnie wyłącz kuchenkę i umieść roladę w garnku, pozostawiając ją pod przykryciem na 1 godzinę. Po tym czasie wyjmij mięso, pozwól mu całkowicie ostygnąć, a następnie wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Po schłodzeniu rolada jest gotowa do pokrojenia i podania.