500 g mielonego, ziemniaki, ser, jajka… zapomnij o tradycyjnych klopsikach. Ta rolada robi furorę w moim domu
15
Zamiast przygotowywać standardowe klopsiki, można położyć ser bezpośrednio na mielone i całość zwinąć w papier.
To ekspresowe w wykonaniu danie smakuje wręcz obłędnie! Zapewne będzie ono każdemu smakować!
Składniki:
500 g mielonego mięsa, np. wieprzowiny,
2 jajka,
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu,
2 łyżki bułki tartej,
90 g sera,
4 większe ziemniaki,
sól do smaku,
olej roślinny.
Sposób przygotowania:
Mięso doprawić solą oraz innymi, ulubionymi przyprawami. Dodać do niego 2 łyżki bułki tartej i całość dokładnie wymieszać.
Naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie rozprowadzić na jego całej powierzchni przygotowane wcześniej mięso.
Ser należy umieścić na środku i zwijając papier do pieczenia od dołu, uformować mięsną roladę. Bardzo ważne jest to, aby oba końce dobrze połączyć ze sobą.
Zaleca się, żeby roladę zawinąć w jeszcze jedną warstwę papieru do pieczenia. Pokrojone w kostkę ziemniaki posolić i umieścić je w natłuszczonym olejem naczyniu żaroodpornym, a roladę płożyć na ziemniakach.
Piec ok. 35 minut w 180 stopniach. Zdjąć papier i piec jeszcze ok. 15 min.