Rybna rolka – pyszna przekąska na świąteczny stół. Znika ze stołu w kilka chwil
364
Jeżeli ryby są Twoim ulubionym daniem, to z pewnością ucieszysz się z tego świetnego przepisu na posiłek z nimi w roli głównej. Jeżeli nie jesteś fanem ryb, to szykuj się, bo już za chwilę nim zostaniesz!
Rybna rolka, to danie proste, smaczne i wyjątkowo łatwe do przygotowania. Poradzi sobie z nim niemal każdy. Idealnie nadaje się jako przekąska lub danie imprezowe.
Potrzebne składniki:
placki tortilli (3 sztuki)
jajka na twardo (3 sztuki)
twardy ser (100 gram)
puszka ulubionej ryby
czosnek (2 ząbki)
pietruszka lub koperek
duża łyżka majonezu
Sposób przygotowania:
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Posiekaj drobno nać pietruszki lub koperek. Wsyp czosnek i zioła do miski. Dodaj łyżkę majonezu i dokładnie wymieszaj.
Ugotuj jajka na twardo i obierz je ze skorupek. Następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
Zetrzyj na niej również ser. Z puszki z rybą odlej olej lub płyn i rozgnieć ją widelcem. Uwaga, na razie nie mieszaj tych 3 składników! Rozłóż pierwszy z placków tortilli. Posmaruj go 1/3 sosu majonezowego, a następnie rozłóż na nim równomiernie kawałki ryby.
Drugi z placków połóż bezpośrednio na pierwszy. Znów posmaruj go majonezem i rozsyp na nim starte jajka.
Trzeci z placków umieść na drugim. Posmaruj go resztką sosu i posyp startym serem.
Zwiń wszystkie trzy placki ze sobą, tak by w miarę ściśle do siebie przylegały. Włóż je do lodówki na 3-4 godziny.
Po wyjęciu, pokrój je na krążki o grubości około 1 centymetra. Danie jest już gotowe! SMACZNEGO!