Pyszna sałatka, którą można dodać do obiadu lub zjeść ją z pieczywem. Przepis.

Coleslaw to bardzo popularna sałatka obiadowa i nie tylko. W zależności od kraju czy upodobań dodawać można do niej inne składniki.

Jest to świetna sałatka dla osób, które dbają o formę. Nie jeden dietetyk poleca aby włączyć ją do swojego jadłospisu. Sałatka idealnie sprawdzi się jako dodatek do grilla. Posiada mnóstwo witamin, ponad to pobudza metabolizm i pomaga w szybszym spalaniu tłuszczu.

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 500 g białej kapusty
  • 2 jabłka
  • 200 g selera
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól do smaku
  • ulubione przyprawy

Przygotowanie:

Pierwszym krokiem jest drobne pokrojenie kapusty lub starcie jej na tarce.

Kolejno ścieramy marchewkę na tarce o drobnych oczkach, a jabłka i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie starte warzywa mieszamy w misce.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie sosu do sałatki. W tym celu do miski wlewamy jogurt naturalny. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, oliwę oraz ulubione przyprawy. Sos wlewamy do wcześniej wymieszanym i startych warzyw.

Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy w lodówce przez jakiś czas, aby wszystkie smaki się połączyły. Lekka i pożywna sałatka gotowa. Idealna dla osób na diecie, ponieważ nie ma w niej majonezu.  Smacznego 🙂

error: Treść zabezpieczona !!