Jak zrobić pyszną sałatkę z kiszonymi ogórkami i jajkami.Każda gospodyni musi znać ten przepis

Sałatka z jajkami i ogórkami kiszonymi – oryginalny, zaskakujący smak, który przypadnie do gustu każdemu

Sałatki jajeczne to dania uniwersalne, które można jeść na wiele sposobów. Taka sałatka pasuje do chleba oraz do wielu potraw, da się też spożywać ją solo. Sałatka jajeczna to idealna propozycja na świąteczny stół lub na różnego rodzaju przyjęcia.

Smakoszom jajek z pewnością przypadnie do gustu sałatka jajeczna z ogórkami kiszonymi, smaczna, szybka i łatwa w przygotowaniu. Połączenie smaku jajek z ogórkami kiszonymi daje niecodzienny, przyjemny w smaku efekt.

Składniki:

  • 2 jajka na twardo
  • 1 duży ogórek kiszony
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • duża łyżka majonezu
  • łyżeczka musztardy francuskiej
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka drobno posiekać.

Ogórek pokroić w kostkę. Wszystko umieścić w jednej misce. Majonez połączyć z musztardą i dobrze wymieszać, uprzednio doprawiwszy solą i pieprzem. Do jajek i ogórków dodać koperek (zostawić szczyptę dla dekoracji)  Sałatkę zaprawić sosem z majonezu i musztardy, po czym dokładnie wymieszać.  Gotową sałatkę udekorować po wierzchu pozostawionym koperkiem.

Pyszne i efektowne danie jest gotowe do spożycia. Sałatka smakuje wybornie z różnego rodzaju wędlinami i pieczywem. Jajka, ogórki i koperek to nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe połączenie. Przepis można na różne sposoby modyfikować. Sałatka będzie bardzo smaczna, gdy dodamy do niej rukolę, pomidorki koktajlowe lub starty żółty ser.

Sałatę można serwować również na kanapkach, pozwala to uzyskać ekspresową przekąskę.

error: Treść zabezpieczona !!