Kalafior jest doskonałym źródłem witamin, magnezu i innych mikroelementów, które są niezbędne dla naszego zdrowia. Nie jest on jednak dla wszystkich. Ten przepis pozwoli przygotować pyszną sałatkę z tym warzywem, która jest odpowiednia dla prawie wszystkich ludzi.
Warto pamiętać, że kalafior ma niską zawartość tłuszczu, ale za to wysoką zawartość białka, błonnika i kwasów tłuszczowych omega-3. Dzięki temu świetnie nadaje się dla osób z problemami żołądkowymi, cukrzycą i innymi chorobami, takimi jak nowotwory. Należy zauważyć, że kalafior w postaci surowej jest najzdrowszy i właśnie tego używamy w naszym surowcu.
Kalafior należy zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Ogórki również należy pokroić w drobną kostkę.
Połączyć majonez, jogurt i przyprawy. Wymieszać składniki i wycisnąć z nich czosnek.
Umieścić kalafiora w misce. Dodaj do miski ogórki i koperek. Na koniec wymieszać sos.
Połącz wszystko i dopraw solą.