Sałatka z buraczków zrobiona w ten sposób świetnie smakuje. Od dziś tylko tak robię buraczki

Sałatki różnego rodzaju coraz częściej goszczą w naszej diecie. Nic dziwnego, nie tylko są w większości lekkostrawne i stanowią prawdziwą bombę witaminową, ale przy tym świetnie smakują.

Jednak nie zawsze musimy trzymać się utartych schematów. Przy okazji robienia barszczu można zachować kilka buraków i przygotować specjalną, idealnie nadającą się do mięs sałatkę, zawierającą jajka, aromatyczne orzechy i ostrą musztardę.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 300 g gotowanych buraczków
  • 80 g żółtego sera
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 kiszone ogórki
  • 80 g orzechów włoskich
  • pieprz, sól

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo, a ugotowane buraczki pokroić w kostkę albo zetrzeć przy użyciu tarki z dużymi oczkami. Ogórki także pokroić w kostkę.

Orzechy posiekać i dodać do sałatki razem z musztardą i majonezem. Do tego pieprz i sól do smaku. Wymieszać dokładnie i odstawić na pewien czas. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!