Pyszne serniczki bez jajek i mąki. Zrobisz je w kilka minut. Nikt nie robi lepszych

Serniczki będą smakowite w połączeniu z dżemem owocowym, syropem klonowym albo nawet zwykłą śmietaną.

Sposób na proste i – co ważne – szybkie śniadanie dla Twojej rodziny. Raz przygotowane można wpałaszować później podgrzane albo prosto z lodówki – na zimno!

SKŁADNIKI

  • półtorej szklanki kaszy mannej
  • 2 łyżki cukru
  • 40 dag twarożku
  • odrobina oleju

Fani bakalii mogą oczywiście zaszaleć i dodać do ciasta co im instynkt podpowie.

PRZYGOTOWANIE

Kasze manną połączyć z cukrem i twarożkiem na jednolitą masę. Jeżeli masa wyjdzie zbyt rzadka – spokojnie można dosypać kaszy.

W przypadku, gdy wychodzi zbyt gęsta, z grudkami – zaleca się dolać odrobinę mleka, kefiru lub wody. Gazowana sprawi, że serniczki będą bardziej puszyste.

Ciasto trzeba wyrobić ręcznie aż będzie gładkie i lekko lepkie w dotyku. Następnie uformułowane z ciasta kulki, opruszone z wierzchu mąką smażyć na średnio rozgrzanej patelni polanej olejem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!