Sernik czekoladowy bez pieczenia. Raz dwa i gotowe – Nigdy nie jadłam lepszego.
48
Składniki:
100 g masła,
300 g kakaowych ciasteczek,
150 g cukru pudru,
400 g śmietankowego twarogu – najlepiej z wiaderka,
200 ml śmietany 30%,
400 g czekolady mlecznej.
Ciasteczka mielimy przy pomocy blendera na bardzo drobno. Rozpuszczone wcześniej masło należy wymieszać ze zmielonymi ciasteczkami.
Bierzemy blachę i na jej dnie wylewamy wcześniej uzyskaną masę. Należy zadbać o to, aby masa została rozprowadzona równomiernie.
Całość wstawiamy do lodówki na jakieś 30 minut. 250 g czekolady rozpuszczamy – najlepiej w kąpieli wodnej.
Potem, przy pomocy miksera mieszamy twarożek. Do serka dodajemy cukier puder oraz czekoladę. 100 ml śmietany ubijamy, a potem całość dodajemy do masy twarożkowej.
Tak przygotowany krem umieszczamy na blaszce wyjętej po pół godzinie z lodówki. Kolejny krok to poleca.
Należy rozpuścić pozostałą czekoladę, którą należy wymieszać ze 100 ml śmietanki. Ciasto polewamy tak przygotowaną polewą i wstawiamy je jeszcze na cztery godziny do lodówki.
Potem pozostaje nam cieszyć się już tylko smakiem sernika.