Sernik czekoladowy bez pieczenia. Raz dwa i gotowe – Nigdy nie jadłam lepszego.

Składniki:

  • 100 g masła,
  • 300 g kakaowych ciasteczek,
  • 150 g cukru pudru,
  • 400 g śmietankowego twarogu – najlepiej z wiaderka,
  • 200 ml śmietany 30%,
  • 400 g czekolady mlecznej.

Ciasteczka mielimy przy pomocy blendera na bardzo drobno. Rozpuszczone wcześniej masło należy wymieszać ze zmielonymi ciasteczkami.

Bierzemy blachę i na jej dnie wylewamy wcześniej uzyskaną masę. Należy zadbać o to, aby masa została rozprowadzona równomiernie.

Całość wstawiamy do lodówki na jakieś 30 minut. 250 g czekolady rozpuszczamy – najlepiej w kąpieli wodnej.

Potem, przy pomocy miksera mieszamy twarożek. Do serka dodajemy cukier puder oraz czekoladę. 100 ml śmietany ubijamy, a potem całość dodajemy do masy twarożkowej.

Tak przygotowany krem umieszczamy na blaszce wyjętej po pół godzinie z lodówki. Kolejny krok to poleca.

Należy rozpuścić pozostałą czekoladę, którą należy wymieszać ze 100 ml śmietanki. Ciasto polewamy tak przygotowaną polewą i wstawiamy je jeszcze na cztery godziny do lodówki.

Potem pozostaje nam cieszyć się już tylko smakiem sernika.

error: Treść zabezpieczona !!