Przepyszny sernik lwowski z przepisu mojej cioci – unikalny przepis, smak zachwyci każdego.

Niedrogie, wszędzie dostępne składniki, które prawdopodobnie masz już w domu, odrobina serca włożonego w pieczenie i jest – niesamowity, pyszny, prosty w wykonaniu sernik lwowski, który wręcz rozpływa się w ustach.

Zachwyci nawet tych, którzy na co dzień nie jadają deserów. Doskonały na imprezy rodzinne, ale też na mniej wykwintne okazje. 

Składniki na ciasto:

  • 500 g twarogu na sernik
  • 3 jajka
  • 150 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 cała, umyta cytryna
  • 100 g rodzynek (opcjonalnie)

Składniki na polewę:

  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki śmietany (koniecznie kwaśnej)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • coś do dekoracji – posypka sprawdza się doskonale

Przygotowanie ciasta rozpocznij od dokładnego utarcia twarożku, jajek, cukru zwykłego i waniliowego w dużej misce. Kiedy wszystko stanie się gładką, puszystą masą, dodaj skrobię ziemniaczaną i po raz kolejny dokładnie wymieszaj.

Tak przygotowane ciasto odłóż na czas zajmowania się dodatkami. Rodzynki gotuj (najlepiej na sitku) przez 5 minut we wrzącej wodzie, a ze sparzonej wcześniej cytryny zetrzyj skórkę. Tak przygotowane owoce włóż do masy twarogowej.

Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem i przełóż do niego mieszankę ciasta, rodzynek i skórki z cytryny. Rozgrzej piekarnik do 190 °C, włóż do niego ciasto i pozostaw w piekarniku na 45 minut. Kiedy ten czas minie, wyłącz piekarnik, ale nie otwieraj drzwiczek!

Ciasto powinno zostać w piekarniku jeszcze przez co najmniej 10 minut. Po tym czasie wyciągnij blaszkę z sernikiem na blat i pozostaw ciasto do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.

Zanim ciasto wystygnie przystąp do przygotowywania polewy. W kąpieli wodnej roztop masło, a kiedy nie będzie miało już grudek, dodaj cukier. Całość dokładnie wymieszaj do roztopienia cukru.

Teraz dodaj śmietanę, ponownie wymieszaj polewę i zagotuj. Zmniejsz temperaturę, dodaj kakao i gotuj przez kolejne kilka minut (4-5), tak, aby mieszanka się nie zagotowała.

Kiedy sernik wreszcie ostygnie polej go polewą, udekoruj wybranymi przez siebie dodatkami i wstaw do lodówki na kilka godzin. Tak przyrządzony świetnie się kroi, przepięknie wygląda i doskonale smakuje.

error: Treść zabezpieczona !!