Obłędnie smaczne i delikatne bułeczki z serem i kwaśną śmietaną. Sprawdziłam ten przepis i nie chcę innego. Poznaj przepis

Kiedy zobaczyłam ten niesamowity przepis, nie wahałam się ani chwili i postanowiłam go wypróbować. Te pyszne bułeczki z kwaśnej śmietany i topionego sera są obłędnie smaczne i delikatne! Doskonałe jako dodatek do wszelkiego rodzaju dań. Uniwersalne i przepyszne!

Potrzebujesz:

  • 600 g mąki
  • 250 g margaryny/masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżka soli
  • 1 kostka drożdży
  • 100 ml letniego mleka
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 8 kawałków ( trójkątów) topionego sera

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • tarty ser lub sezam

Przygotowanie:

Wymieszaj letnie mleko, drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Połącz dłońmi margarynę z mąką. Dodaj zaczyn z drożdżami, jajka, sól, ser i wymieszaj ciasto.

Stopniowo dodawaj śmietanę. Pozostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkuj je na grubość palca. Następnie złóż w kwadrat i odstaw na 20 minut. Następnie rozwałkuj ponownie na tę samą grubość.

Wytnij z niego okrągłe bułeczki, umieść je na papierze do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp serem lub sezamem. Piecz 20 minut w 200 stopniach.

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!