Jeśli kochasz pikantne ciasta lub pizzę, ten przepis stanie się dla Ciebie hitem. Jest naprawdę świetnie!
Składniki:
- 250 ml ciepłej wody
- 5 g suszonych drożdży
- 5 g cukru pudru
- 25 ml oleju roślinnego
- 450 g mąki pszennej
Sos:
- 50 ml oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 3 g soli
- 20 g posiekanej natki pietruszki
- 20 g parmezanu
Przygotowanie:
Mąkę wsypujemy do miski i zalewamy ciepłą wodą, w której wymieszaliśmy suszone drożdże z cukrem, solą i olejem. Przygotujmy zwarte ciasto, które przełożymy do miski i przykryjemy folią spożywczą. Niech wyrośnie na 30 minut. Następnie delikatnie posyp ciasto mąką i przełóż na posypany mąką blat.
Ciasto rozwałkować na grubszy naleśnik i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na kolejne 15 minut. W misce wymieszaj olej ze zmiażdżonym czosnkiem, solą i startym parmezanem. Dodajemy również posiekaną pietruszkę.
Za pomocą krajalnicy lub noża ułóż kratkę na wierzchu naleśników i posmaruj całą powierzchnię mieszanką olejów. Możemy posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez około 20-25 minut. Gotowy naleśnik chlebowy jest bardzo smaczny i dosłownie będziesz na nim polegał!
BONUS
Składniki:
- 300 ml ciepłego mleka
- 5 g suszonych drożdży
- 5 g soli
- 5 g cukru pudru
- 30 ml oleju roślinnego
- 50 g + 30 roztopionego masła
- 3 ząbki czosnku
- sezam
Przygotowanie:
Do miski wlej ciepłe mleko, wymieszaj suszone drożdże, sól, cukier, dodaj mąkę i wymieszaj ciasto. Odstawiamy do zakwaszenia przez 30 minut w przykrytej misce. Ciasto na zakwasie układamy na blacie, dociskamy do grubszego naleśnika i kroimy na 8 równych części.
Z nich formujemy mniejsze naleśniki, które maczamy w roztopionym maśle i układamy obok siebie w misce, gdzie zostawiamy je pod przykryciem na kolejne 20 minut. Na koniec smarujemy wierzch roztopionym masłem, które wymieszaliśmy z prasowanym czosnkiem i posypaliśmy sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut. Wszystko gotowe.