Idealna przekąska dla całej rodziny: Ten serowy przysmak to u nas nowy hit.

Jeśli kochasz pikantne ciasta lub pizzę, ten przepis stanie się dla Ciebie hitem. Jest naprawdę świetnie!

Składniki:

  • 250 ml ciepłej wody
  • 5 g suszonych drożdży
  • 5 g cukru pudru
  • 25 ml oleju roślinnego
  • 450 g mąki pszennej

Sos: 

  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 g soli
  • 20 g posiekanej natki pietruszki
  • 20 g parmezanu

Przygotowanie:

Mąkę wsypujemy do miski i zalewamy ciepłą wodą, w której wymieszaliśmy suszone drożdże z cukrem, solą i olejem. Przygotujmy zwarte ciasto, które przełożymy do miski i przykryjemy folią spożywczą. Niech wyrośnie na 30 minut. Następnie delikatnie posyp ciasto mąką i przełóż na posypany mąką blat.

Ciasto rozwałkować na grubszy naleśnik i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na kolejne 15 minut.  W misce wymieszaj olej ze zmiażdżonym czosnkiem, solą i startym parmezanem. Dodajemy również posiekaną pietruszkę.

Za pomocą krajalnicy lub noża ułóż kratkę na wierzchu naleśników i posmaruj całą powierzchnię mieszanką olejów. Możemy posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez około 20-25 minut. Gotowy naleśnik chlebowy jest bardzo smaczny i dosłownie będziesz na nim polegał!

BONUS

Składniki:

  • 300 ml ciepłego mleka
  • 5 g suszonych drożdży
  • 5 g soli
  • 5 g cukru pudru
  • 30 ml oleju roślinnego
  • 50 g + 30 roztopionego masła
  • 3 ząbki czosnku
  • sezam

Przygotowanie:

Do miski wlej ciepłe mleko, wymieszaj suszone drożdże, sól, cukier, dodaj mąkę i wymieszaj ciasto. Odstawiamy do zakwaszenia przez 30 minut w przykrytej misce. Ciasto na zakwasie układamy na blacie, dociskamy do grubszego naleśnika i kroimy na 8 równych części.

Z nich formujemy mniejsze naleśniki, które maczamy w roztopionym maśle i układamy obok siebie w misce, gdzie zostawiamy je pod przykryciem na kolejne 20 minut. Na koniec smarujemy wierzch roztopionym masłem, które wymieszaliśmy z prasowanym czosnkiem i posypaliśmy sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut.  Wszystko gotowe.

Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!