Uwielbiam tak przygotowanego śledzika z cebulką. Kto nie jadł niech żałuje. Idealna przekąska na przyjęcia.

Śledź w oleju, to nie tylko obowiązkowa propozycja na święta Bożego Narodzenia, ale też wspaniały pomysł na rodzinne uroczystości lub spotkania ze znajomymi.

Śledzie w oleju z cebulką są niebywale proste w przygotowaniu. A ich smak doceni każdy wielbiciel klasycznego śledzika. Można je zjeść od tak lub wykorzystać do zrobienia koreczków i licznych sałatek. Śledź w oleju, to klasyka w najlepszym tego słowa znaczeniu.

Składniki:

  • 6-7 matjasów
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 4 płaskie łyżki octu 10%
  • 2 łyżki oleju rzepakowego + olej do zalania śledzi

Przygotowanie:

Śledzie najpierw należy wymoczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2 godziny. W trakcie warto zmienić wodę 1-2 razy.

Po ostatniej zmianie wody dodajemy do niej ocet i 2 łyżki oleju. Zostawiamy w takiej wodzie nasze śledzie na kolejne dwie godziny.

Następnie wyjmuje śledzie z wody, kroimy na kawałki i naprzemiennie z piórkami cebuli układamy w słoiki. Całość zalewamy olejem.

Tak przygotowane śledzie z cebulką wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc, żeby smaki ładnie się przegryzły. Smacznego

error: Treść zabezpieczona !!