Instrukcja jak zrobić pyszne domowe kandyzowane śliwki. Z tego przepisu wychodzą bardzo smacznie

W większości przypadków śliwki wykorzystujemy do ciast, deserów, przetworów. Czy słyszeliście o kandyzowanych śliwkach? Musicie koniecznie spróbować!

Składniki:

  • 4 kg śliwek (bez pestek);
  • 1,5 kg cukru;
  • szklanka wody;
  • 0.5 łyżeczki kwasku cytrynowego (albo soku z cytryny – tego dodaj więcej).

Przygotowanie:

Owoce umyj i usuń pestki, postaraj się nie rozwalić całkiem owoców przy tej czynności. Wodę i cukier daj do garnka. Zagotuj. Pamiętaj aby często mieszać, aby cukier nie przypalił się do dna. Obrane i umyte owoce wrzuć do garnka i łyżką spraw aby każda z nich zamoczyła się dokładnie w przygotowanym syropie.

Owoce w polewie gotuj przez około 30 minut – przemieszaj je co jakiś czas. Po zagotowaniu owoców w syropie wyłów je za pomocą łyżki cedzakowej – uważaj aby się nie oparzyć. Syropu, który został nie wyrzucaj! Gotuj go na wolnym ogniu do momentu aż zgęstnieje. Jeśli to nastąpi wyłącz palnik i wystudź syrop.

Gdy syrop wystygnie ponownie wrzuć do niego śliwki i powtórz poprzednią czynność. Trzeba to ponawiać kilka razy, aż do momentu, gdy śliwki będą mięciutkie i błyszczące. W ostatnim etapie gotowania śliwek – dodaj kwasek cytrynowy.

Kandyzowane śliwki zaskoczą większość Twoich gości. Ich smak jest specyficzny ale na pewno przypadnie Ci do gustu! Musisz koniecznie spróbować.

error: Treść zabezpieczona !!