Warto zapisać ten przepis, na który skusi się nie jeden łasuch: Placek śliwkowy w kilka minut.

Szybki i bardzo prosty przepis na znakomity deser. Idealny na jesienna chandrę, od razu wraz ze szklanką aromatycznej kawy wprawi Cię w dobry nastrój! Zapiekane, soczyste śliwki pod chrupiącą kruszonką to hit w moim domu, spróbuj go i Ty!

Potrzebujesz:

  • 100 g mąki
  • 50 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • opcjonalnie kilka kropel rumu do smaku
  • 600 g śliwek bez pestek

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki.

Włóż je do żaroodpornego naczynia nasmarowanego olejem lub masłem. Przygotuj kruszonkę: Wymieszaj razem mąkę, miękkie masło, cukier i cynamon. Nałóż ją na śliwki równomiernie na całej powierzchni.

Piecz w piekarniku przez 25 minut. Podawaj np. z lodami waniliowymi. Życzę smacznego!

 

error: Treść zabezpieczona !!