Przepis który zaskoczy nawet Ciebie: Domowe słodycze bez cukru.
611
Całkowite odrzucenie słodyczy czasami prowadzi do poważnych awarii.
Zdarzało mi się to dość często. Wtedy nawet jeden cukierek zjedzony zamiast przyjemności wywołał poczucie winy. Dietetyk dał mi dobrą radę: wystarczy znaleźć odpowiednią alternatywę. I znalazłam. Moim wybawieniem stały się domowe słodycze bez cukru i innych szkodliwych dodatków.
Robię je tylko z trzech składników. Cały proces trwa 10-15 minut. Dzięki daktylom słodycze są całkiem słodkie. A ze względu na obfite orzeszki ziemne nie można dużo jeść. Aby smakołyk wyglądał ciekawiej, ozdabiam go niewielką ilością niesłodzonej białej czekolady. Ten składnik dekoracyjny praktycznie nie wpływa na smak, dlatego można go zastąpić np. suszoną żurawiną.
Składniki:
300 g orzechów arachidowych
450 g daktyli
140 g sezamu
40 g białej czekolady
Przygotowanie:
Wsyp orzeszki do blendera i zmiel.
Obierz daktyle z pestek i również zmiel blenderem.
Wymieszaj orzeszki ziemne i daktyle. Z powstałej masy rozwałkuj kulki i obtocz je w sezamie.
Lekko spłaszcz każdą kulkę, umieść w papierowym koszyku i zrób dołek pośrodku.
Rozpuść czekoladę i wypełnij nią wgłębienie. Pozostaw czekoladki na 15 minut, aby czekolada stwardniała.
Chociaż orzeszki ziemne są zdrowym orzechem, wiele osób ma na nie alergię. W takim przypadku możesz zastąpić je orzechami zwykłymi. Zachęcamy również do eksperymentowania z posypkami. Obtocz cukierki w kokosie lub kakao.
Domowy zestaw smakołyków będzie wspaniałym prezentem dla rodziny i przyjaciół. Pokaż im, że istnieją słodycze bez cukru!