Bułka serowa wypełniona szynką, jajkiem i zielonymi ziołami – Domownicy zjedli całą w jeden dzień.

Bułka serowa nadziewana szynką, jajkiem i zielonymi ziołami – procedura przygotowania

Jeśli planujesz imprezę, przyda Ci się świetny przepis na pikantne przekąski. Jeśli organizujesz uroczysty bankiet, jego częścią powinna być również przystawka. W obu przypadkach wspaniała rolada z dwóch rodzajów sera, szynki, jajek i świeżej pietruszki dobrze Ci posłuży, czyli jednym słowem jest cudownie!

Składniki

  • ser w plasterkach – 12 szt
  • szynka pokrojona w plasterki – 8 szt
  • tarty ser – 100 g
  • ser topiony – 100 g
  • masło – 100 g
  • jajka – 5 szt
  • pietruszka – 1 pęczek
  • musztarda – 1 łyżeczka
  • sól dla smaku
  • pieprz do smaku

Przygotowanie

Wlać wodę do garnka i doprowadzić ją do wrzenia. Wbij do niego pięć jajek i gotuj je przez około 10 minut, tak aby żółtko w środku całkowicie się zestaliło. Następnie ostudź je zimną wodą i obierz ze skorupki. Włącz także piekarnik, aby nagrzał się do 180°C i wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia.

Posmaruj papier na blasze odrobiną oleju roślinnego i rozłóż na nim plastry sera w trzech rzędach po cztery plasterki, które powinny lekko na siebie zachodzić. W ten sposób utworzy się ciągła warstwa, w którą rolka zostanie owinięta. Powierzchnię talerza serowego posyp równomiernie na całej powierzchni startym serem. Włóż blachę do piekarnika w ten sposób i piecz sery przez około 3 do 4 minut. Następnie wyjmij je ponownie i pozwól im ostygnąć.

Jajka ugotowane na twardo przekrój na pół. Wyjmij żółtka i włóż je do miski. Następnie drobno posiekaj białka. Do żółtek dodać miękkie masło, łyżeczkę pełnotłustej musztardy i odrobinę soli, rozgnieść wszystkie składniki widelcem, następnie ubijać do uzyskania gładkiej, przypominającej pastę masy.

Następnie do posiekanych białek dodać roztopiony ser, dodać odrobinę soli i mielonego czarnego pieprzu. Świeżą pietruszkę myjemy pod zimną wodą i dokładnie osuszamy papierowymi ręcznikami. Następnie odetnij twarde łodygi (zachowaj je np. na bulion warzywny), a liście pokrój na średnio grubą kostkę, którą wrzuć do miski z białkami jaj i topionym serem. Wszystkie składniki rozgnieść widelcem i ubić na jednolitą masę.

Upieczony arkusz sera wraz z papierem do pieczenia ostrożnie przenieś z blachy na powierzchnię roboczą. Posmaruj około trzech czwartych powierzchni arkusza mieszanką roztopionego sera, białek jaj i pietruszki, aby uzyskać równą powierzchnię. Ułóż plastry szynki na warstwie sera w podobny sposób, jak wcześniej ułożyłeś plasterki sera. Następnie posmaruj szynkę mieszanką żółtek i masła.

Za pomocą papieru do pieczenia zwiń blachę z nadzieniem w zwarty rulon i zawiń go w papier do pieczenia, który najlepiej zabezpieczyć sznurkiem, aby się nie rozwijał. Ułóż je łączeniem do dołu na blasze i włóż do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc), aby odpowiednio stwardniało, a smaki wszystkich użytych składników dobrze się połączyły. Następnie wystarczy pokroić bułkę w plasterki i podawać.

error: Treść zabezpieczona !!