Nikt mu się nie oprze: Słoneczna Delicja – Pyszne ciasto z delicjami i brzoskwiniami.

Słoneczna Delicja to przepyszne i bardzo apetyczne ciasto wprost idealna na rodzinne, świąteczne spotkania. Połączenie bakalii, aksamitnego, budyniowego kremu, brzoskwiń i delicji nasączonych kawą  z pewnością zasmakują wszystkim.

Składniki:

Biszkopty:

  • 8 białek
  • 3 żółtka
  • 180 g cukru
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g rodzynek
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 budynie śmietankowe (bez cukru)
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 150 g masła/ margaryny

Dodatkowo:

  • 2 opakowania Delicji pomarańczowych
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • ok 3/4 szklanki zaparzonej, ostudzonej kawy

WYKONANIE:

Biszkopty:

Białka ubić na sztywno, nadal ucierając mikserem dodawać cukru. Miksować, aż do momentu osiągnięcia lśniącej masy. Następnie dodać żółtka i nadal miksować. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, oraz zmielone orzechy i delikatnie zmieszać łyżką, tak żeby masa nie opadła zbytnio. Do gotowej masy wsypać posiekane orzechy, rodzynki i wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać łyżką.

Ciasto rozdzielić na dwie części, każdą wyłożyć do osobnej blaszki 25×30 centymetrów i włożyć do piekarnika wcześniej nagrzanego do 160 stopni z funkcją termoobiegu (każdą blaszkę na inny poziom piekarnika). Wyjąć po około 25 minutach i odstawić do wystygnięcia.

Krem:

Brzoskwinie wyłożyć na sitko i odsączyć, zachowując otrzymany sok. Przelać go do rondelka i zagotować razem z cukrem. Oba śmietankowe budynie wsypać do 3/4 szklanki wody i dodać mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać żółtka i miksować, aż do uzyskania jednolitej masy.

Całą mieszankę wlać do gotującego się brzoskwiniowego soku i mieszać energicznie. W ten sposób otrzymany budyń zdjąć z ognia po chwili gotowania i przykryć spożywczą folią. Odstawić na bok do ostygnięcia. W misce, przez ok 2 – 3 minuty utrzeć masło i następnie dodawać do niego stopniowo otrzymany wcześniej budyń.

Miksować, aż do momentu dokładnego połączenie się składników. Połowę otrzymanego kremu budyniowego ułożyć na jeden z biszkoptów znajdujących się w blaszce. Dokładnie wyrównać. Następnie do odpowiedniego pojemnika wlać ostudzoną kawę i wymoczyć w niej po kolei każdą Delicję.

Następnie namoczone ciastka ułożyć na wierzchu kremu, jedno koło drugiego. Na warstwę delicjową wyłożyć resztę kremu budyniowego i dokładnie wyrównać. Wszystko przykryć drugim biszkoptem i lekko docisnąć, tak aby wszystkie warstwy się skleiły, ale nie powgniatały.

Na koniec odsączone brzoskwinie pokroić na małe kawałeczki i ułożyć na wierzchu ciasta, tak żeby przykryć całą jego powierzchnię. Zagotować 900 ml wody i wsypać do niej dwie galaretki pomarańczowe, cały czas mieszając, aż do momentu dokładnego rozpuszczenia.

Galaretki odstawić do ostygnięcia, kiedy zacząć tężeć należy wylać je na wierzch ciasta tak, żeby zalać warstwę z ułożonych brzoskwiń. Blaszkę odstawić na parę godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki, lub w inne zimne miejsce.

Ciasto Słoneczna Delicja dobrze jest podawać dobrze schłodzone i pokrojona na prostokątne kawałki. Najprawdziwsze niebo w gębie!

Smacznego! Nie zapomnij udostępnić przepis znajomym!

error: Treść zabezpieczona !!