Od kiedy mam te proste przepisy na sałatki marchewkowe stale chudnę. Jem nawet o 22 i nie martwię się, że przytyję
Marchew to warzywo, które powinno na stałe zagościć w naszym jadłospisie. To bomba witaminowa, z ogromną ilością minerałów oraz pierwiastków śladowych.
Regularnie spożywana poprawia wzrok, wzmacnia odporność oraz poprawia metabolizm. Dzięki wysokiej zawartości żelaza chroni organizm przed anemią, zapobiega także rozwojowi miażdżycy i chorób serca. W dodatku jest smaczna i można ją przyrządzać na wiele sposobów.
Dla osób, które chcą zgubić kilka kilogramów, polecane są przygotowywane w domu surówki na bazie startej na drobnej tarce marchewki. Rozdrobnienie tego warzywa zwiększa wchłanialność składników odżywczych, jest więc bardziej korzystne od jedzenia marchewki w całości.
Jak przygotować zdrową i smaczną surówkę z marchewką? Sprawdź poniższe przepisy i wybierz sposób idealny dla Twoich potrzeb i preferencji smakowych!
Surówka z jajkiem
Do jej przygotowania potrzebujesz:
- ok. 5 średniej wielkości marchewek
- 5 ugotowanych na twardo jajek
- 2 ząbki czosnku
- sól i zioła do smaku
Obraną marchew zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Ugotowane jajka pokrój w małą kostkę albo również zetrzyj na tarce. Posiekaj czosnek. Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw solą i ziołami do smaku. Gotową surówkę możesz polać jogurtem albo kwaśną śmietaną.
Marchewkowa surówka z kapustą
Jest mniej kaloryczna od wersji z jajkiem. Przygotuj 2-3 średnie marchewki oraz 1/4 główki białej kapusty. Marchew zetrzyj na tarce, kapustę drobno posiekaj.
Dodaj cebulę do smaku, sól i odrobinę świeżo zmielonego pieprzu. Całość wymieszaj z łyżką nierafinowanego oleju. Smacznego!
Surówka francuska z jabłkiem
Potrzebujesz:
- 2 średnich marchewek
- 2 jabłka
- 3 ugotowane na twardo jajka
- 2 ząbki czosnku
- 100g sera
- cebulę
- sól i pieprz do smaku
- kefir/ jogurt naturalny
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. To samo zrób z marchewką oraz jajkami. Drobno posiekaj czosnek. Przygotuj cebulę. Posiekaj ją w małą kostkę, a następnie przelej gorącą wodą. Namocz cebulę na 3 minuty w zimnej wodzie i przecedź.
Dzięki temu warzywo nie będzie gorzkie. Sałatkę powinno się układać warstwami: cebula, jabłko, jajko, marchewka z czosnkiem, a na koniec starty ser. Polej surówkę jogurtem i włóż do lodówki na minimum półtorej godziny.
Słodka surówka z marchewki z rodzynkami
Składniki do przygotowania:
- 2 marchewki
- 100 g rodzynek
- łyżeczka miodu
- 100g jogurtu naturalnego
- sok z cytryny
- zmielony cynamon
Zanim dodasz rodzynki do surówki, zalej je wrzącą wodę i zostaw na około 10 minut. W tym czasie zetrzyj marchewki na tarce oraz przygotuj sos na bazie miodu, soku z cytryny, cynamonu oraz jogurtu naturalnego.