Od kiedy mam te proste przepisy na sałatki marchewkowe stale chudnę. Jem nawet o 22 i nie martwię się, że przytyję

Marchew to warzywo, które powinno na stałe zagościć w naszym jadłospisie. To bomba witaminowa, z ogromną ilością minerałów oraz pierwiastków śladowych.

Regularnie spożywana poprawia wzrok, wzmacnia odporność oraz poprawia metabolizm. Dzięki wysokiej zawartości żelaza chroni organizm przed anemią, zapobiega także rozwojowi miażdżycy i chorób serca. W dodatku jest smaczna i można ją przyrządzać na wiele sposobów.

Dla osób, które chcą zgubić kilka kilogramów, polecane są przygotowywane w domu surówki na bazie startej na drobnej tarce marchewki. Rozdrobnienie tego warzywa zwiększa wchłanialność składników odżywczych, jest więc bardziej korzystne od jedzenia marchewki w całości.

Jak przygotować zdrową i smaczną surówkę z marchewką? Sprawdź poniższe przepisy i wybierz sposób idealny dla Twoich potrzeb i preferencji smakowych!

Surówka z jajkiem

Do jej przygotowania potrzebujesz:

  • ok. 5 średniej wielkości marchewek
  • 5 ugotowanych na twardo jajek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i zioła do  smaku

Obraną marchew zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Ugotowane jajka pokrój w małą kostkę albo również zetrzyj na tarce. Posiekaj czosnek. Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw solą i ziołami do smaku. Gotową surówkę możesz polać jogurtem albo kwaśną śmietaną.

Marchewkowa surówka z kapustą

error: Treść zabezpieczona !!