Regularnie spożywana poprawia wzrok, wzmacnia odporność oraz poprawia metabolizm. Dzięki wysokiej zawartości żelaza chroni organizm przed anemią, zapobiega także rozwojowi miażdżycy i chorób serca. W dodatku jest smaczna i można ją przyrządzać na wiele sposobów.
Dla osób, które chcą zgubić kilka kilogramów, polecane są przygotowywane w domu surówki na bazie startej na drobnej tarce marchewki. Rozdrobnienie tego warzywa zwiększa wchłanialność składników odżywczych, jest więc bardziej korzystne od jedzenia marchewki w całości.
Do jej przygotowania potrzebujesz:
Obraną marchew zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Ugotowane jajka pokrój w małą kostkę albo również zetrzyj na tarce. Posiekaj czosnek. Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw solą i ziołami do smaku. Gotową surówkę możesz polać jogurtem albo kwaśną śmietaną.