Sposób na smażenie pieczarek, o którym być może nigdy nie słyszeliście. Wychodzi przepysznie
24
Pieczarki z białym winem i czosnkiem cieszą się popularnością szczególnie w Hiszpanii. Ich smak na pewno pozostanie w pamięci na długo!Teraz możesz zaskoczyć swoich bliskich, rodzinę, a także samą/samego siebie 🙂
Będziemy potrzebowali:
400 g pieczarek/innych grzybów,
pół szklanki białego wina,
kilka ząbków czosnku,
pół suszonej papryczki chili,
pęczek świeżej pietruszki,
oliwa z oliwek do smażenia,
sól do smaku.
Dzięki czosnkowi i ostrej papryczce chili pieczarki stają się bardziej wyraziste w smaku.
Etapy przygotowania:
Kroimy grzyby, obrany czosnek i papryczkę chili w plasterki. Mniejsze grzyby/pieczarki można smażyć w całości, bez konieczności krojenia. Rozgrzewamy patelnię i zalewamy dno oliwą z oliwek.
Umieszczamy papryczkę oraz czosnek na patelni i smażymy minutę lub dwie. Dodajemy grzyby, mieszamy całość i doprawiamy solą do smaku.
Gdy grzyby będą miękkie, wlewamy wino i gotujemy kolejne 5 minut, aby alkohol odparował. Następnie wrzucamy drobno posiekaną natkę pietruszki i smażymy następne 5 minut. Smacznego!
Grzyby wszelkiego rodzaju urozmaicają naszą dietę, a dodatkowo są bogate w białko. Ich smak i aromat tworzą przytulną i domową atmosferę (podobnie, jak w przypadku pieczenia ciast, kiedy roznosi się po pomieszczeniach, a wraz z nim miłe wspomnienia).