Domowe lody „śnieżka” – smaki dzieciństwa. 2 składniki plus wafelki i gotowe!

Każdy z nas kocha lody, zwłaszcza te, które przypominają smaki dzieciństwa. Oczywiście najlepsze są te bez sztucznych substancji, przygotowane własnoręcznie.

Dziś przedstawię Wam przepis na domowe lody w wafelku – bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Zapewniam Cię, że i Ty sobie z nimi poradzisz!

Składniki:

  • 200 g mleka skondensowanego,
  • 0,5 l śmietanki do tortów (30% lub 36%),
  • suche andruty (2 sztuki)

Przygotowanie:

Lody najlepiej przygotowywać w zmrożonej odpowiednio wcześniej misce – dzięki temu masa zachowa swoją konsystencję podczas przygotowywania. Następnie do tak schłodzonej miski wlać śmietankę i ubijać przez 5-7 minut mikserem ręcznym – należy uważać, aby nie „przebić” śmietanki.

Gdy będzie ona wystarczająco gęsta, kolej na skondensowane mleko – wlewać ostrożnie, wąskim strumieniem, mieszając masę na niskich obrotach. Gdy składniki się połączą, przygotować pojemnik i wyłożyć dno andrutami (można przyciąć boki).

Rozprowadzić kremową masę równomiernie i przykryć kolejnym wafelkiem. Na końcu zamrozić wszystko (około 4-6 godzin). Lody „śnieżka” gotowe!

error: Treść zabezpieczona !!