Delikatny deser „Śnieżna burza” Przepis jest prosty: bez pieczenia w zaledwie 20 minut!

To pyszne ciasto zachwyci Cię swoim smakiem. Zamiast brzoskwiń, według własnego uznania możesz wybrać ananasa, mandarynki lub świeże jagody!

Zimowe ciasto „Śnieżna burz” bez wątpienia ozdobi Twój świąteczny stół. Połączenie śnieżnobiałego twarogu, owoców, ciastek i czekolady jest nie tylko piękne, ale także niezwykle smaczne!

Składniki

  • twaróg w temperaturze pokojowej – 700 gramów,
  • kwaśna śmietana w temperaturze pokojowej – 500 gramów,
  • cukier – 120-150 gramów,
  • biszkopty bądź herbatniki – 100 gramów + 50 gramów,
  • żelatyna – 40 gramów,
  • mleko – 150 mililitrów,
  • brzoskwinie w puszce – 680 g (brzoskwinie + sok), 1 puszka,
  • wanilia według uznania
  • biała czekolada – 40 gramów,

Używam formy o średnicy 24 centymetrów.

Przygotowanie:

Wymieszaj twarożek ze śmietaną i cukrem, ubij mikserem do uzyskania gładkości. Do twarogu dodaj sok z puszki brzoskwiń, ubij mikserem.

Dodaj do miski również żelatynę z mlekiem, wanilią i wymieszaj trzepaczką. Nasmaruj silikonową formę olejem roślinnym. Jeśli masz metalową formę, przykryj ją folią spożywczą, będzie Ci łatwiej wyciągnąć ciasto z blachy.

Rozprowadź niewielką część masy twarogowej w formie. Ułóż warstwę ciastek. Ponownie rozprowadź masę twarogową.

Ułóż warstwę brzoskwiń. Rozprowadź pozostałą masę twarogową. Posyp cienką warstwą pokruszonych ciasteczek.

Włóż ciasto do lodówki na 4 godziny, a najlepiej na noc. Gotowe ciasto polej stopioną białą czekoladą i posyp kawałkami tej samej czekolady. Deser jest gotowy! Delikatnie i słodko! Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!